Nedjelja, 21 rujna, 2025
spot_img

Unos žumanjaka i karotidni plak

Zadebljanje arterijske stijenke, ili karotidni plak, često je prvi korak u razvoju niza kardiovaskularnih bolesti. Stijenke arterija postaju stanjene i slabo elastične, što smanjuje ili  blokira protok krvi.

Kada se govori o namirnicama koje povećavaju rizik od stvaranja plaka, često se ističu jaja. U studiji iz 2012. godine, ispitivana je povezanost konzumacije jaja (žumanca), ali i pušenja cigareta, sa stvaranjem plaka na arterijama. Sudjelovalo je oko 1200 pacijenata i pacijentica s prosjekom godina 61,5, iz preventivnog programa za kardiovaskularne bolesti.

Pojavnost karotidnog tlaka linearno je rasla s dobi nakon 40. godine, a eksponencijalno s obzirom na pušenje cigareta i unosom žumanca iz jaja, pogotovo kod konzumacije više od tri žumanca tjedno.

Zaključujemo kako bi bilo poželjno da osobe s većim rizikom obolijevanja od bolesti koronarnog sustava, ograniče tjedni unos jaja i žumanca.

 

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI