Zadebljanje arterijske stijenke, ili karotidni plak, često je prvi korak u razvoju niza kardiovaskularnih bolesti. Stijenke arterija postaju stanjene i slabo elastične, što smanjuje ili blokira protok krvi.
Kada se govori o namirnicama koje povećavaju rizik od stvaranja plaka, često se ističu jaja. U studiji iz 2012. godine, ispitivana je povezanost konzumacije jaja (žumanca), ali i pušenja cigareta, sa stvaranjem plaka na arterijama. Sudjelovalo je oko 1200 pacijenata i pacijentica s prosjekom godina 61,5, iz preventivnog programa za kardiovaskularne bolesti.
Pojavnost karotidnog tlaka linearno je rasla s dobi nakon 40. godine, a eksponencijalno s obzirom na pušenje cigareta i unosom žumanca iz jaja, pogotovo kod konzumacije više od tri žumanca tjedno.
Zaključujemo kako bi bilo poželjno da osobe s većim rizikom obolijevanja od bolesti koronarnog sustava, ograniče tjedni unos jaja i žumanca.