Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

Roštilj: 7 savjeta nutricionista za omiljeni obrok

Pravilnom pripremom hrane i jednostavnim trikovima, negativni aspekti svake termičke obrade hrane mogu se znatno umanjiti, dok oni pozitivni i poželjni istovremeno dobivaju na značenju.

Jelo tad postaje delicija u kojoj u potpunosti i bez straha možemo uživati. Isto vrijedi i za roštilj. Kako umanjiti negativne aspekte pripreme hrane na žaru, a pozitivne maksimalno istaknuti, pročitajte u sljedećim savjetima.

Dobra marinada idealan je način omekšavanja mesa i jednostavan način smanjenja mogućeg kvarenja mesa, no jednako tako i ono što stvara prvi “osjet” u okusu budućeg roštilja. Poboljšava okus roštiljane hrane, no istovremeno ju čini i zdravstveno sigurnijom.

Važan savjet: pečeno meso nikad ne vraćajte u posudu u kojoj je bilo sirovo marinirano!

U mesu mariniranom “pacom” od maslinovog ulja, jabučnog octa, češnjaka, senfa, limunovog soka, soli i smeđeg šećera ili meda, roštiljanoj manje od pola sata, koncentracija kancerogenih tvari, sukladno posljednjim istraživanjima, bila je značajno manja.

Iako još uvijek nije utvrđen točan mehanizam ovog djelovanja, pretpostavka je da navedeni sastojci marinade doslovno preusmjeravaju tijek reakcija i time onemogućuju nastanak kancerogenih spojeva u roštiljanoj hrani.

Zasićene masti i visoke temperature ključni su čimbenici formiranja štetnih spojeva. Zato uklonite veće masne dijelove komada mesa i pripremite domaću marinadu, bez industrijskih začinskih mješavina i preljeva.

U duhu pravilne prehrane, roštiljajte krte komade mesa i peradi te raznoliko povrće. Jer upravo roštiljanjem povrća ne nastaju štetne tvari koje razvija visoka temperatura i vatra.

Ako ne pretjerujete s učestalošću i količinama roštiljane hrane, nema mjesta zabrinutosti.

Ravnomjernim okretanjem mesa na nižim temperaturama žara postiže se ujednačeno pečenje hrane koja će se u potpunosti termički obraditi, ali pritom ne i isušiti.

Izbjegavanje prepečenosti hrane i pougljenih djelova te s druge strane sirove unutrašnjosti može se postići korištenjem aluminijske folije. Alufoliju možete koristiti za omatanje namirnice, ali i kao barijeru između žara i namirnice. Na ovaj način mijenjate konstrukciju svoga roštilja i smanjujete količinu dima nastalog gorenjem masnoće.

Osim toga, ovaj način omogućava zadržavanje sokova namirnice unutar nje same i time čini sočnije i zdravije zalogaje.

Meso je gotovo uvijek neizostavni dio roštilja, stoga je važno birati pametno.

Meso koje sadrži najviše hranjivih tvari je upravo crveno meso. Ovo meso bogato je svim esencijalnim aminokiselinama i mineralima među kojima se najviše ističu željezo, cink i selen.

Pravilnom pripremom roštilja i kvalitetnim komadom crvenog mesa uz šarene salate dobit ćete ukusan, zdrav i zasitan obrok.

Uz malo truda, znanja i mašte, roštilj može biti vrhunsko gastronomsko i nutricionistički opravdano te uvijek zabavno i preukusno iskustvo!

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI