Nedjelja, 21 rujna, 2025
spot_img

Alternativna prehrana

U zadnje vrijeme raste svjesnost o organskoj hrani. Što ljudi doista misle o organskoj hrani, povezuju li je s pozitivnim ili negativnim asocijacijama? Na ta i slična pitanja, tražio se odgovor u istraživanju javnog mnijenja prije nekoliko godina.

Organska hrana često se reklamira uz određeni set epiteta, koji mogu utjecati na percepciju kupaca. U prvom dijelu istraživanja, sudionici su ocijenili smatraju li da je organska hrana zdravija i ukusnija od konvencionalne. Procijenili su ju zdravijom, ali ne i ukusnijom od konvencionalne, a ovaj trend je bio izraženiji kod osoba nisu ekološki osviještene. 

U drugom dijelu istraživanja proveden je eksperiment, pri čemu su sudionici ocjenjivali učinkovitost pića za neuhranjenost, koje je u jednom eksperimentalnom uvjetu opisano kao organskom, a u drugom kao konvencionalno. Ekološki osvješteniji sudionici su percipirali piće opisano kao organsko negativnije, odnosno manje učinkovitim, u odnosu na piće koje nije opisano kao organsko. Takav nalaz je iznenađujuć, s obzirom da su ekološko osvješteniji sudionici obično skloniji pozitivnijem vrednovanju hrane opisane kao organske.  

Razlog može ležati u činjenici da se u proizvodu poput pića za neuhranjenost aditivi smatraju poželjnima i nužnima, zbog čega se ne preferira organska verzija takvog proizvoda. 

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI