Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

Kuhanje u keramičkom posuđu

Keramičko posuđe često je presvučeno raznim premazima, oblikom stakla, koji pomažu u otpornosti na trošenje i koroziju. Ono što može predstavljati opasnost za zdravlje su upravo sastavni dijelovi smjesa koje se koriste u proizvodnji, premazivanju i ukrašavanju gline, kao što su pigmenti, olovo i kadmij. Navedeni su materijali opasni kada se unesu u tijelo, pa se njihov unos u hranu strogo kontrolira tijekom procesa proizvodnje.

Pigmenti s kadmijem su se koristili u plastici, emajlu, keramici, bojama i sličnim materijalima, no danas se rabe sve manje. Spektar dostupnih boja s kadmijem uključuje žutu, narančastu i crvenu te ostale boje koje se temelje na žutoj ili crvenoj (zelena, smeđa, …). Olovo se rabi kao bojilo, točnije kao olovo karbonat (bijela boja) i olovo oksid (crvena boja), ali i ako pomoć pri taljenju pocakline (glazure). 

Količine olova i kadmija koje se ispuštaju u hranu iz keramike ovise o kvaliteti pocakline (glazure), temperaturi pečenja keramike, vrsti hrane koja se kuha i trajanju kuhanja. Kisela hrana kao što su naranče i rajčica ili hrana koja sadrži ocat može uzrokovati ispuštanje olova i kadmija iz keramičkih posuda u hranu. Također, povećana temperatura hrane i pića može uzrokovati ispuštanje olova u iste, pa tako se više olova ispušta u kavu, čaj ili juhu, nego u hladne napitke. Skladištenje hrane u keramičkim posudama može s vremenom rezultirati povećanim količinamam olova u hrani. 

Dobro je zapamtiti da mogući rizik od trovanja olovom i kadmijem iz keramičkog posuđa mogu predstavljati:

  1. Stare keramičke posude  
  2. “Hand made” keramika 
  3. Keramičke posude koje su izrazito ukrašene s unutarnje strane
  4. Ukrasi koji su na površini glazure, umjesto ispod nje
  5. Korodirana glazura ili prašnjav siv ostatak na glazuri nakon pranja posude 
Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI