Keramičko posuđe često je presvučeno raznim premazima, oblikom stakla, koji pomažu u otpornosti na trošenje i koroziju. Ono što može predstavljati opasnost za zdravlje su upravo sastavni dijelovi smjesa koje se koriste u proizvodnji, premazivanju i ukrašavanju gline, kao što su pigmenti, olovo i kadmij. Navedeni su materijali opasni kada se unesu u tijelo, pa se njihov unos u hranu strogo kontrolira tijekom procesa proizvodnje.
Pigmenti s kadmijem su se koristili u plastici, emajlu, keramici, bojama i sličnim materijalima, no danas se rabe sve manje. Spektar dostupnih boja s kadmijem uključuje žutu, narančastu i crvenu te ostale boje koje se temelje na žutoj ili crvenoj (zelena, smeđa, …). Olovo se rabi kao bojilo, točnije kao olovo karbonat (bijela boja) i olovo oksid (crvena boja), ali i ako pomoć pri taljenju pocakline (glazure).
Količine olova i kadmija koje se ispuštaju u hranu iz keramike ovise o kvaliteti pocakline (glazure), temperaturi pečenja keramike, vrsti hrane koja se kuha i trajanju kuhanja. Kisela hrana kao što su naranče i rajčica ili hrana koja sadrži ocat može uzrokovati ispuštanje olova i kadmija iz keramičkih posuda u hranu. Također, povećana temperatura hrane i pića može uzrokovati ispuštanje olova u iste, pa tako se više olova ispušta u kavu, čaj ili juhu, nego u hladne napitke. Skladištenje hrane u keramičkim posudama može s vremenom rezultirati povećanim količinamam olova u hrani.
Dobro je zapamtiti da mogući rizik od trovanja olovom i kadmijem iz keramičkog posuđa mogu predstavljati:
- Stare keramičke posude
- “Hand made” keramika
- Keramičke posude koje su izrazito ukrašene s unutarnje strane
- Ukrasi koji su na površini glazure, umjesto ispod nje
- Korodirana glazura ili prašnjav siv ostatak na glazuri nakon pranja posude