Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

(ne)istiniti mitovi o jajima

Mit 1: Jaje se u prehranu djece uvodi iza prve godine života kako bi se spriječio nastanak alergije na jaje

Istina: Prema najnovijim istraživanjima, od početka uvođenja dohrane, djeci se uvode sve namirnice, koje uključuju i najčešće alergene (jaje). Odgađanje uvođenja jajeta u dohranu djeteta, ne smanjuje rizik za nastanak alergije.

Mit 2: Pokvareno jaje uvijek ima neugodan miris

Istina: Jaje ne mora nužno imati neugodan miris, no izgled ljuske i dalje može ukazati na to da je jaje pokvareno. Napuknuta, sluzava ili “puderasta” ljuska mogu indicirati prisutnost bakterija i/ili plijesni.

Mit 3: Jaja prije pripreme treba oprati kako bi se uklonile nečistoće sa ljuske

Istina: Ljuska jajeta je porozna, a pranjem jajeta samo se dodatno olakšava kontaminacija različitim mikroorganizmima.

Mit 4: Test “potonuća” jajeta može ukazati na pokvareno jaje, tj. jaje koje pluta je pokvareno

Istina: Test “potonuća” jajeta ne ukazuje na pokvareno jaje, ali daje korisnu informaciju koliko je jaje svježe. Jaje koje pluta na površini, starije je jaje, no i dalje može biti sigurno za konzumaciju.

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI