Jedan od glavnih javnozdravstvenih problema današnjice – pretilost, aktualna je tema i u istraživačkim krugovima.
U 2012. godini provedena je studija o povezanosti genetskog zapisa i sklonosti pretilosti. Sudjelovale su pretile osobe s dijagnozom dijabetesa tipa II, i pretile osobe bez dijagnoze dijabetesa tipa II. Na više od dvije tisuće sudionika, istražena je povezanost određenih gena, koji su ranije prepoznati kao potencijalni rizici za razvoj pretilosti, i prehrambenih navika.
Rezultati se razlikuju s obzirom na istraživanju rizičnu alelu. Jedna od rizičnih alela (FTO) predviđa postojanje više epizoda jedenja u danu, druga (BDNF) je povezana s većom konzumacijom proteinskih i orašastih plodova u danu, treća (SH2B1 rs4788099) je povezana s brojem mliječnih proizvoda u danu, a četvrta (TNNI3K rs1514176) je povezana s nižom energetskom razinom koja proizlazi iz konzumacije proteina.
Može se zaključiti kako su pojedine genetske komponente povezane s povećanom konzumacijom nekih skupina namirnica.