Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

Gazpacho i krvni tlak

U nekim mediteranskim zemljama postoji tradicija konzumacije hladnih juha. Tako će vam u Portugalu ponuditi Caldo Verde, a u Španjolskoj Gazpacho. Iako u Hrvatskoj nije običaj jesti hladne juhe, možda vas sljedeće informacije uvjere u suprotno.

Gazpacho je juha na bazi rajčice, češnjaka, crvenog luka i maslinovog ulja. Dobrobiti njene konzumacije ispitani su na gotovo četiri tisuće sudionika s mediteranskog područja, većinom žena, prosječne dobi 67 godina. Izabrani su bili pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a oko 80% sudionika je već imalo hipertenziju.

Izmjereni su krvni tlak i težina sudionika, te su uzeti podaci o njihovim prehrambenim navikama i tjelesnoj aktivnosti. Dio sudionika je umjereno konzumirao Gazpacho, a dio sudionika često.

Rezultati ukazuju na povoljan utjecaj konzumacije Gazpacha, tako da je zabilježen niži krvni tlak kod osoba koje su češće konzumirale ovo jelo.

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI