Nedjelja, 21 rujna, 2025
spot_img

Folna kiselina za prevenciju razvoja raka debelog crijeva

Važnost folne kiseline najviše se ističe u vrijeme trudnoće, u svrhu cjelokupnog razvoja neurološkog sustava fetusa. No, folna kiselina je važan nutrijent i u odrasloj dobi.

Nizak unos folne kiseline može povećati rizik od karcinoma debeloga crijeva, tako da mijenja aktivnost i ekspresiju proteina uključenih u proliferaciju stanice, popravak DNA molekule, apoptozu, organizaciju citoskeleta i ekpresiju proteina uključenih u maligne transformacije.

Nedostatak folne kiseline utječe na razmnožavanje stanice. Nekontrolirano razmnožavanje stanica može u konačnici dovesti do stvaranja karcinoma debelog crijeva.

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI