Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

Celijakija

Celijakija je kronična gastroentorološka bolest, kojom je pogođena sluznica tankog crijeva. Riječ je o nasljednoj autoimunoj bolesti, a glavni simptom je trajna netolerancija na gluten, koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Zbog oštećenja sluznice tankog crijeva,  ona gubi specifičan resičasti izgled, što onemogućava apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Bolest se može javiti u ranom djetinjstvu (odmah nakon upoznavanja djeteta s hranom koja sadrži gluten), ili kasnije, kao posljedica izloženosti stresu ili infekcijama. Često ostaje neprepoznata, jer simptomi variraju od pacijenta do pacijenta.

Jedina metoda liječenja izbjegavanje namirnica koje sadrže gluten.

Zasad jedini poznati podaci o učestalosti celijakije u Hrvatskoj, dolaze iz Međimurske županije. Kumulativna incidencija, ili rizik od obolijevanja, iznosi 1,9:1000 živorođene djece. Prevalencija, odnosno aktualni udio oboljelih, iznosi 1:461 za populaciju adolescenata.

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI