Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img

Zdravstveni utjecaj hrane pržene na maslinovom ulju

Prženje je jedan od čestih načina pripreme hrane, no njime se mijenja nutritivni sastav  namirnice koja se prži i ulja (masnoće) u kojem se prži. Poznato je da pržena hrana i nije najzdravija, odnosno da se konzumiranje iste jedan od čimbenika razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ove godine, u časopisu British Medical Journal, objavljeno je istraživanje o povezanosti konzumacije pržene hrane i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Potrebno je napomenuti da je istraživanje provedeno u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji, gdje se za pripremu jela najčešće koriste maslinovo i suncokretovo ulje, a izrazito rijetko masti ili ulja u kojem se već pržila hrana. Ovime je istraživanje postalo još i zanimljivije! Naime, poznato je da maslinovo ulje pozitivno utječe na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sustava, no nije se znalo kakav utjecaj ima hrana pržena na maslinovom ulju. Istraživanje je trajalo 11 godina, a provedeno je na 40 757 ljudi, između 29 i 69 godina. Napokon, rezultati su pokazali da se hrana pržena na maslinovom i suncokretovom ulju ne može povezati s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti! Međutim, potrebno je napomenuti da se hrana pržena na drugim vrstama i većim količinama masnoća te priprema hrane u već korištenom ulju, kao i neumjerenost i jednolična prehrana, dalje smatraju vrlo štetnim za kardiovaskularno zdravlje.

Izvor: Guallar-Castillon, P., Rodriguez-Artalejo, F., Lopez-Garcia, E.  i sur.  (2012) Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. Brit. Med. J. 344, e363.

Definicija Hrane
Da bi se omogućio svakodnevni pristup najnovijim informacijama iz područja nutricionizma, stručni tim tvrtke Definicija hrane plasira najnovija znanstvena saznanja i informacije na portalu Definicija hrane, čiji je cilj putem stručno pisanih i aktualnih znanstvenih novosti te općeobrazovnih članaka originalnih sadržaja s kvalitetnom korisničkom podrškom, postati i dugoročno ostati ogledna hrvatska internetska nutricionistička enciklopedija i portal za popularnu nutricionističku znanost.

POVEZANI ČLANCI

spot_img

NAJNOVIJI ČLANCI