Ponedjeljak, 22 rujna, 2025
spot_img
NaslovnicaVitamin B5

Vitamin B5

Vitamin B5, poznatiji kao pantotenska kiselina, je široko rasprostranjen vitamin topljiv u vodi. Aktivni oblici ovog vitamina su koenzim A (eng. Coenyzme A, CoA) i protein nosač acila (eng.Acyl Carrier Protein, ACP). Upravo su ti oblici zaslužni, a time i od velike važnosti, za mnogobrojne procese u našem organizmu. Točnije, CoA sudjeluje u procesima sinteze sterola, hormona i neuroprijenosnika te dobivanja energije iz masti, ugljikohidrata i proteina, dok zajedno s ACP ima važnu ulogu u sintezi masnih kiselina. Također, CoA je zaslužan za razne modifikacije proteina, čime se oni aktiviraju ili deaktiviraju. Dobar izvor vitamina Bsu žitarice, sjemenke suncokreta, gljive, puretina, pastrva, cvjetača, leća, brokula i šparoge. Nedostatak pantotenske kiseline je izuzetno rijedak upravo zbog njegove široke rasprostranjenosti hrani.

Funkcije

Metabolizam

Fizikalno-kemijska svojstva

Izvori

Utjecaj obrade hrane

Nedostatak u organizmu

Toksičnost

Utjecaj na bolesti i zdravlje

Interakcije s lijekovima