U nekim mediteranskim zemljama postoji tradicija konzumacije hladnih juha. Tako će vam u Portugalu ponuditi Caldo Verde, a u Španjolskoj Gazpacho. Iako u Hrvatskoj nije običaj jesti hladne juhe, možda vas sljedeće informacije uvjere u suprotno.
Gazpacho je juha na bazi rajčice, češnjaka, crvenog luka i maslinovog ulja. Dobrobiti njene konzumacije ispitani su na gotovo četiri tisuće sudionika s mediteranskog područja, većinom žena, prosječne dobi 67 godina. Izabrani su bili pod visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a oko 80% sudionika je već imalo hipertenziju.
Izmjereni su krvni tlak i težina sudionika, te su uzeti podaci o njihovim prehrambenim navikama i tjelesnoj aktivnosti. Dio sudionika je umjereno konzumirao Gazpacho, a dio sudionika često.
Rezultati ukazuju na povoljan utjecaj konzumacije Gazpacha, tako da je zabilježen niži krvni tlak kod osoba koje su češće konzumirale ovo jelo.