Mit 1: Jaje se u prehranu djece uvodi iza prve godine života kako bi se spriječio nastanak alergije na jaje
Istina: Prema najnovijim istraživanjima, od početka uvođenja dohrane, djeci se uvode sve namirnice, koje uključuju i najčešće alergene (jaje). Odgađanje uvođenja jajeta u dohranu djeteta, ne smanjuje rizik za nastanak alergije.
Mit 2: Pokvareno jaje uvijek ima neugodan miris
Istina: Jaje ne mora nužno imati neugodan miris, no izgled ljuske i dalje može ukazati na to da je jaje pokvareno. Napuknuta, sluzava ili “puderasta” ljuska mogu indicirati prisutnost bakterija i/ili plijesni.
Mit 3: Jaja prije pripreme treba oprati kako bi se uklonile nečistoće sa ljuske
Istina: Ljuska jajeta je porozna, a pranjem jajeta samo se dodatno olakšava kontaminacija različitim mikroorganizmima.
Mit 4: Test “potonuća” jajeta može ukazati na pokvareno jaje, tj. jaje koje pluta je pokvareno
Istina: Test “potonuća” jajeta ne ukazuje na pokvareno jaje, ali daje korisnu informaciju koliko je jaje svježe. Jaje koje pluta na površini, starije je jaje, no i dalje može biti sigurno za konzumaciju.